Charakteristika
Cukrář vyrábí všechny druhy cukrářských výrobků, těst, náplní a polev, zpracovává čokoládu na čokoládové výrobky, vyrábí cukrovinky a zmrzliny.
Specifikace
- Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.
- Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu cukrářských výrobků.
- Vytváření receptur a výrobních postupů a navrhování složitějších cukrářských výrobků.
- Výroba cukrářských těst, hmot, náplní a polev, polotovarů a dalších cukrářských výrobků.
- Tvarování těsta a pečení a dohotovování výrobků.
- Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu cukrářských výrobků.
- Řízení výrobních linek a zařízení v cukrářské a cukrovinkářské výrobě.
- Výroba zákusků, dortů, a restauračních moučníků.
- Ruční zdobení a dohotovování výrobků.
- Výroba jemného pečiva, slaných sušenek, nečokoládových cukrovinek a jiných chuťovek.
- Výroba modelovací a marcipánové hmoty a výrobků z nich.
- Výroba zmrzlin a zmrzlinových pohárů.
- Řemeslná výroba čokolády a výrobků z ní.
- Odběr vzorků pro laboratorní analýzy, kontrola kvality surovin, polotovarů a hotových výrobků.
- Testování a posuzování kvality výrobků pomocí odpovídajícího testovacího vybavení a testovacích postupů i během výrobního procesu.
- Balení, aranžování a vystavování výrobků.
- Expedice a prodej hotových výrobků.
- Skladování, uchovávání, resp. zmrazování výrobků.