Pekař

Charakteristika

Pekař vyrábí všechny druhy chleba, pečiva a další pekařské výrobky, naváží suroviny, obsluhuje mísicí a tvarovací stroje, provádí obsluhu pece a dohlíží na tvarování výrobků.

Specifikace

  • Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.
  • Obsluha příslušných potravinářských strojů.
  • Mísení a výroba různých těst a směsí v závislosti na připravovaných výrobcích.
  • Dělení, tvarování a kynutí těst, pečení výrobků.
  • Osazování pecí a vypékání výrobků, další obsluha pecí.
  • Příprava, výroba a aplikace náplní a ozdob.
  • Odběr vzorků pro laboratorní analýzy, kontrola kvality surovin, polotovarů i hotového pečiva.
  • Kontrola hmotnosti výrobků.
  • Ruční dohotovování výrobků.
  • Skladování a expedice výrobků včetně vedení evidence.
  • Balení výrobků ručně nebo na balicích strojích a linkách.
  • Záznam sledovaných hodnot ve stanovených kritických bodech.
  • Expedice a prodej hotových výrobků.