Charakteristika
Pekař vyrábí všechny druhy chleba, pečiva a další pekařské výrobky, naváží suroviny, obsluhuje mísicí a tvarovací stroje, provádí obsluhu pece a dohlíží na tvarování výrobků.
Specifikace
- Příjem, kontrola a skladování surovin a pomocného materiálu.
- Obsluha příslušných potravinářských strojů.
- Mísení a výroba různých těst a směsí v závislosti na připravovaných výrobcích.
- Dělení, tvarování a kynutí těst, pečení výrobků.
- Osazování pecí a vypékání výrobků, další obsluha pecí.
- Příprava, výroba a aplikace náplní a ozdob.
- Odběr vzorků pro laboratorní analýzy, kontrola kvality surovin, polotovarů i hotového pečiva.
- Kontrola hmotnosti výrobků.
- Ruční dohotovování výrobků.
- Skladování a expedice výrobků včetně vedení evidence.
- Balení výrobků ručně nebo na balicích strojích a linkách.
- Záznam sledovaných hodnot ve stanovených kritických bodech.
- Expedice a prodej hotových výrobků.